ORGANITZACIÓ I ANÀLISI DE LES DADES

La darrera etapa del procés d’investigació consisteix a organitzar i analitzar les dades que s’han obtingut després d’aplicar les tècniques de recollida d’informació sobre l’objecte de la investigació. Les dades poden ser de diferents tipus i procedències: respostes a qüestionaris, transcripcions d’entrevistes, notes d’observacions, experiments... Poden ser dades quantitatives (numèriques), qualitatives (verbals) o una combinació d’ambdues. Pel que fa a la procedència, cal distingir entre dades primàries, és a dir, de primera mà, informacions que encara no han estat interpretades per ningú, i dades secundàries, és a dir, provinents d’altres documents i, per tant, ja elaborades i transmeses per altres.

Amb totes les dades damunt la taula, el repte, ara, és organitzar-les per tal d’analitzar-les posteriorment. Per convertir el cúmul de xifres i paraules recollides en un conjunt clar i ordenat caldrà, primer, reduir-ne l’extensió i l’abast a fi de fer-les més manejables i extreure’n informació útil. Hi ha diferents processos que ajuden a organitzar la informació recollida: la quantificació, la codificació, la selecció... Triar-ne un o un altre dependrà del tipus de dades i de l’objectiu de la investigació.

Si les dades són quantitatives, cal transformar-les en variables mesurables a través de la quantificació. Si les dades són qualitatives, cal dividir el material en grups més petits i significatius a través de la codificació d’ítems o grups de dades per tal de simplificar-los, el resum o compendi de diferents informacions o la selecció de les més significatives i representatives.

Després d’aquesta operació, ja es pot introduir el material en un programa de base de dades. Els programes informàtics contenen moltes operacions lògiques que permeten evidenciar les estructures internes de la informació.

Un cop organitzades les dades, caldrà analitzar-les a fi de constatar fins a quin punt la informació aconseguida confirma les hipòtesis o assoleix els objectius fixats prèviament. L’investigador haurà de crear els propis instruments d’anàlisi d’acord amb la perspectiva que adopti, sigui històrica (descriu el que era), descriptiva (interpreta el que és) o experimental (descriu què serà), comparativa (compara dos objectes), etc. S’arribarà així al moment d’elaborar el treball per escrit a fi de presentar-lo al públic.

El problema d’investigació determina quina classe de dades cal aconseguir, i el tipus de dades defineix les eines d’anàlisi que es poden utilitzar.

Els programes informàtics permeten analitzar tant les dades quantitatives com les qualitatives.
No