Resposta
Compte, és possible, però hi ha el risc de perdre molt temps. Només si es té clar què es busca, encara que no se sàpiga com, es podrà avançar la tasca. Si no es pot formular el propòsit de la recerca és perquè encara no està prou definit el focus de la investigació.
Resposta
En efecte. Només si es té clar què es busca, encara que no se sàpiga com, es podrà avançar la tasca. Si no es pot formular el propòsit de la recerca és perquè encara no està prou definit el focus de la investigació.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
PROPÒSIT DE LA RECERCA La investigació ha domplir un buit del coneixement, ha de buscar la resposta a uns interrogants. Per això, després de seleccionar el tema que es vol investigar en funció dels coneixements, dels interessos personals, etc., el primer que cal decidir és què es busca amb la recerca. El propòsit de la recerca es formula en una pregunta dinvestigació, si es tracta duna investigació quantitativa, o en forma dobjectius, si es tracta dinvestigacions qualitatives. Concretar la pregunta dinvestigació orienta la recerca i impedeix encallar-se en un treball massa ambiciós. Perquè compleixi aquesta funció orientadora, la pregunta ha de complir una sèrie de condicions: ha de ser clara (precisa i concisa), ha de ser realista (que comporti una recerca viable) i pertinent (que tingui una intenció expositiva, no moralista o filosòfica). En definir el problema dinvestigació és important assegurar-se que les dades per abordar-lo són a labast de les possibilitats. De la mateixa manera, el plantejament ha de ser concret i delimitat: una pregunta poc definida o massa general podria fer que la investigació no sacabés mai o se nobtinguessin uns resultats irrellevants. Per no malgastar esforços inútils, val la pena tenir present que per aconseguir una bona investigació no és tan important un gran descobriment com aproximar-se a un tema duna manera concreta i original. En definir el problema dinvestigació cal delimitar el marc temàtic de la recerca. Per aconseguir-ho, linvestigador haurà dimmergir-se en la matèria i analitzar molta documentació i treballs previs. Si bé aquesta activitat és imprescindible per concretar la pregunta i evitar repeticions d'investigacions ja fetes, cal no dedicar a aquesta fase inicial més temps del compte. Llevat que no es tingui pressa a enllestir el treball, val més no trigar gaire a concretar la pregunta. La formulació més o menys explícita de la pregunta dinvestigació ha daparèixer als primers apartats de larticle (resum i introducció).
Les hipòtesis són les respostes esperades a la pregunta dinvestigació. De fet, les hipòtesis resumeixen els resultats esperats en un conjunt de frases. Lexistència o no dhipòtesis depèn de la modalitat de la investigació. Són imprescindibles en estudis experimentals propis de disciplines com la física, la química o la medicina. Les investigacions qualitatives, en canvi, organitzen la investigació a través dobjectius.
En recerques qualitatives, el propòsit de la investigació es formula en forma dobjectius, que funcionen com la pregunta dinvestigació en les recerques quantitatives: orienten la recerca i en són el fil conductor. Per això cal concretar-los de bon començament. Perquè siguin vàlids, els objectius han de complir tres condicions: han de ser avaluables (mesurables un cop assolits), viables (realistes) i rellevants (oportuns). En redactar-los, convé utilitzar verbs que denotin els conceptes d'observar i d'avaluar. Per exemple: analitzar, descriure, exposar, avaluar, identificar, comparar, delimitar, etc.
Les recerques es duen a terme per respondre una pregunta o assolir uns objectius. És possible iniciar una investigació sense tenir clara la pregunta dinvestigació o lobjectiu?
|