SITUACIÓ SOCIOLINGÜÍSTICA DE L’ÀMBIT UNIVERSITARI

Si el coneixement de la situació sociolingüística del país en general és imprescindible per moure-s’hi amb comoditat, encara més necessari resulta estar familiaritzat amb la situació de la llengua catalana a la universitat, l’àmbit natural on es desenvolupa l’activitat acadèmica de l’estudiant de mobilitat i on ha de fer ús de les seves habilitats comunicatives. Explicar-li el marc legal que regula els usos lingüístics a les universitats, així com els drets que se’n deriven (llengua a l’aula, llengua als materials docents, llengua als exàmens...), i aclarir-li els dubtes que pugui tenir sobre aquesta qüestió no pot sinó ser-li beneficiós. I més encara quan el retrat que se’n sol fer no sempre coincideix amb la realitat.

A les universitats catalanes, el català té l’estatus de llengua pròpia i oficial. L’oficialitat, però, és compartida amb el castellà. Com a llengua pròpia, el català és la llengua utilitzada en les comunicacions institucionals i en els usos administratius. També és la llengua de relació personal de molts membres de la comunitat universitària.

La política lingüística de les universitats catalanes es basa en el principi de llibertat d’elecció lingüística: tant el professorat com l’alumnat poden escollir la llengua en què es volen expressar.

Els treballs i els exàmens es poden escriure tant en català com en castellà amb independència de la llengua que utilitzi el professor.

El dret a escollir la llengua d’expressió que es prefereixi està recollit pels estatuts de totes les universitats catalanes i es deriva del marc legal.

La presència d’altres llengües diferents del castellà i el català també és una realitat palpable en les activitats acadèmiques. La universitat, com a centre de coneixement que és, té voluntat de projecció internacional i cal dir, en aquest sentit, que també potencia l’ús i l’aprenentatge d’altres llengües com ara l’anglès.

El català és la llengua docent més utilitzada a les universitats catalanes i l’estudiant de mobilitat ha de saber que no sempre és factible rebre classes en castellà.

És cert que el professorat té dret a impartir la classe en la llengua oficial que prefereixi?
No