Resposta
Compte. Un text en forma de llista és un bon instrument per fer servir en un pòster, però si podem és millor expressar la mateixa idea amb un gràfic, perquè serà més efectiu i probablement perdurarà més en la memòria del lector.
Resposta
Dacord. Un gràfic es veu, es llegeix més ràpid que un text, encara que sigui en forma de llista, i probablement és retingut durant més temps.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
CARACTERÍSTIQUES TEXTUALS DEL PÒSTER El pòster té unes característiques particulars: entre altres, té unes dimensions determinades, és col·locat verticalment per ser exposat, shi han de barrejar dades textuals i dades visuals, etc. Pel que fa a les dades textuals, el primer pas que cal fer és decidir quina informació és rellevant per a la presentació i també quina informació es dóna amb text i quina amb imatges o gràfics. Si es dóna massa informació textual, pocs lectors acabaran de llegir el pòster. Si sen dóna massa poca, pot fer la sensació que falta informació. Com a regla general, es pot dedicar al text una proporció del 30% de lespai del pòster, reservar-ne per a les dades visuals un 50% i deixar el restant 20% per a espai buit, per no fer un pòster massa carregat dinformació. En tot cas, cal tenir en compte que un espectador copsa molt més ràpidament una informació visual i que tarda molt més a llegir un text. Un error habitual en els pòsters és incloure-hi massa text, intentar donar una informació excessiva en un espai reduït. Així, doncs, sempre que es pugui presentar la informació amb un gràfic, millor que no es faci amb text, i és preferible reservar per al text els punts clau i altra informació suplementària. I en tot cas, també han de ser textuals la introducció i les conclusions. Lingüísticament, els textos dels pòsters han de ser concisos, clars i precisos. Les recomanacions que es poden seguir per comunicar una recerca de la manera més clara i precisa en un pòster són les següents: [1] Fer frases curtes i senzilles, intentant seguir lordre natural de les paraules en la frase: subjecte, verb i predicat. [2] Evitar fer frases llargues a còpia dencadenar oracions subordinades i coordinades.
[3] Prestar atenció a la puntuació. Un text mal puntuat no sentén.
[4] Evitar les redundàncies i lús de paraules buides, que no volen dir res.
[5] Fer servir els connectors adequats per enllaçar els diferents paràgrafs i frases i per anar desenvolupant les idees seguint un ordre lògic.
[6] Tenir cura de lortografia, la gramàtica, la sintaxi i els errors involuntaris. En el pòster aquests errors es magnifiquen i els lectors tendeixen a fixar-shi.
Els lectors captaran abans i duna manera més eficaç la informació visual que no pas la textual. Sempre es veurà més ràpidament una il·lustració que no pas es llegirà un text. Un recurs eficaç pot ser recórrer a la disposició dels textos duna manera visual. En aquest sentit, els recursos textuals més eficaços són els paràgrafs curts, amb encapçalaments o epígrafs clars, destacats i ben llegibles, i les llistes, en què els diferents paràgrafs senumeren o comencen amb pics o guions. Les llistes representen un mitjà eficaç de presentar la informació en el pòster. Permeten, duna banda, presentar les idees duna manera ordenada i, daltra banda, mostrar el text duna manera visualment clara. Per mitjà de les llistes la informació es dóna duna manera concisa i els lectors la llegeixen ordenadament.
Els textos dels pòsters han de ser concisos, clars i precisos, i a més visualment atraients. Si en un pòster haguéssiu de triar entre un text presentat amb una llista o un gràfic per expressar una informació, seria preferible decantar-se per la llista?
|