Resposta
Exacte. Tot i que en la comunicació que pretén el contacte social lespontaneïtat i loralització de lescriptura són dos trets importants, convé sempre donar una imatge positiva dun mateix, i això implica que el text que enviem, i que parlarà de nosaltres, sigui el més comprensible i correcte possible, tant discursivament com gramaticalment.
Resposta
Compte! Si es fa un ús correcte de la gramàtica en la comunicació electrònica donarem una millor imatge de nosaltres mateixos, atès que el missatge informa de qui lescriu.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
ELS TRETS LINGÜÍSTICS Si es vol ser eficaç en la CMO, shauran de tenir en compte els factors que determinen la comunicació (els objectius, la situació, els destinatari o destinataris, etc.) en les interaccions electròniques. Hi ha nombroses situacions comunicatives de tipus acadèmic, laboral, institucional, etc. que menen cap a un tipus de comunicació formal, ja que generalment tenen un objectiu informatiu, contractual, etc. i la persona a qui sadreça és desconeguda. En aquestes situacions s'ha d'utilitzar un llenguatge formal però que no deixi de ser cordial. Podria ser el cas d'un missatge institucional.
En situacions poc formals la immediatesa del mitjà afavoreix el llenguatge espontani i amb errors ortogràfics, morfosintàctics, etc. Això no obstant, dependrà de lobjectiu i a qui senvia un missatge el fet de cometre errades o demprar un to massa informal. De totes maneres és recomanable que no hi hagi incorreccions.
En cas de no fer servir eines d'àudio i vídeo, i per compensar labsència del to de la veu i mostrar les connotacions de la pronúncia, sutilitzen diverses estratègies: [1] Repetició de lletres:
Holaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Lesperit juganer propi del ciberllenguatge es mostra també per mitjà dalteracions ortogràfiques amb les quals sescriuen els mots o parts daquests amb una altra forma semblant fonèticament, amb una menor longitud. Aquest fenomen sanomena escriptura homofònica. Exemples
També es produeixen substitucions grafèmiques, especialment en la ciberconversa entre la gent més jove i en contextos poc formals. Exemples Un altre tret és la utilització dacrònims anglesos, encara que pot generar un llenguatge críptic quan se nabusa i quan s'empren els més desconeguts. Alguns dels exemples dacronímia més coneguts són: Exemples
Per expressar sentiments i emocions sutilitzen les emoticones. Aquestes són una imatge senzilla de la cara duna persona, mitjançant la qual es representa lestat anímic, una afició, una característica física, etc. Es construeixen amb caràcters del teclat, com són ara els parèntesis, els dos punts i el punt i coma, lletres, números, etc., i vistos de costat representen la cara. A més a més, les emoticones beneficien sovint la correcta interpretació dels missatges, humanitzen la comunicació electrònica i són símbols universals.
Generalment, quan es fa ús de la ironia en els missatges o sha de transmetre una notícia desagradable, sempren les emoticones per disminuir la intensitat del missatge i ajudar a la interpretació daquest. Daltra banda, no sha dabusar de lús de les emoticones, ja que poden donar una imatge infantil o dinternauta novell. En els contextos formals la llengua és més conservadora i menys creativa, mentre que en els contextos informals la llengua es mostra generadora destratègies que compensen labsència del cos i també d'estratègies humanitzadores del context electrònic, tot amb una clara intenció juganera. Encara que, a Internet, les errades ortogràfiques no impedeixen la comunicació ni estan mal vistes per la majoria dels internautes, convé fer un ús correcte de la gramàtica en els missatges, especialment els de caire formal?
|