Resposta
No és cert. A vegades, com ara quan el text ressenyat és breu, pot ser convenient redactar conjuntament el resum i el comentari. En aquest cas, l’exposició de l’opinió es fa al mateix temps que es presenten les idees de l’autor, matisant-les, discutint-les o mostrant-s’hi d’acord.
Resposta
Efectivament. A vegades, com ara quan el text ressenyat és breu, pot ser convenient redactar conjuntament el resum i el comentari, de manera que l’exposició de l’opinió es fa al mateix temps que es presenten les idees de l’autor, matisant-les, discutint-les o mostrant-s’hi d’acord.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
EL RESUM Després de llegir lobra i didentificar-ne lestructura, arriba el moment descriuren un resum a partir de les dades que shan aplegat: notes, frases subratllades, petits resums. En redactar el resum, cal evitar utilitzar les mateixes paraules i expressions que ha fet servir lautor i buscar la pròpia expressió. El resum no ha de ser una còpia literal, sinó una paràfrasi de les idees bàsiques del text. No es tracta, doncs, de retallar arbitràriament el text original i reduir-ne lextensió, sinó delaborar un nou text, més sintètic i concís. Tampoc no shi han dafegir idees o opinions: és millor reservar les valoracions per a lapartat del comentari crític. En resumir, sefectuen diferents processos de tractament de la informació que permeten produir un nou text. Són els següents: [1] Seleccionar i identificar el tema i la informació principal. [2] Cancel·lar informació, és a dir, prescindir dels detalls i dallò que no sigui imprescindible per entendre el text. [3] Generalitzar, és a dir, utilitzar termes genèrics que englobin el significat de conceptes concrets. [4] Construir un nou text coherent i cohesionat.
El resum és la part expositiva de la ressenya. La seva funció és proporcionar els trets més importants de lobra i delimitar les referències per a lactivitat del comentari. Lemissor no busca, doncs, influir en el lector, sinó informar-lo. Per això evita tergiversar allò que s'expressa a l'original i introduir elements de subjectivitat, com ara valoracions personals en aquest apartat. Lestil de redacció ha de ser neutre i objectiu, sense efectes retòrics. És freqüent lús dadverbis i adjectius precisos, sense una funció valorativa. Lafany dobjectivitat comporta utilitzar el llenguatge per retratar la realitat. Per això la tria del llenguatge referencial, és a dir, precís, sense termes subjectius que impliquin judicis de valor. Així, la prosa del resum es caracteritza per: [1] Labsència de marques de lemissor i del receptor i la presència destructures dimpersonalització (ús de la tercera persona, nominalitzacions, veu passiva, etc.). [2] Lús de substantius que no es prestin a equívocs ni a segones interpretacions. [3] La selecció dadjectius i adverbis amb funció quantificadora (extens, ample, gran, etc.) que, tot i no expressar una dada objectiva, són força neutres. Exemple Esta obra, de carácter colectivo, recoge distintas investigaciones sociológicas sobre el racismo, la etnicidad y la educación intercultural, que destacan por la adecuada combinacion entre teoría y empiria. Los cinco capítulos que conforman el trabajo tienen un doble hilo conductor: de una parte, se pone el énfasis en la noción de alteridad, que origina reacciones de extrañeza e incomprensión frente a lo desconocido. De otra, y como consecuencia de esa alteridad y de su difícil aceptación, se afronta la idea de racismo y xenofobia. La informació sha dordenar seguint un ordre lògic, i el més normal és presentar-la del més general al més concret. Si es considera convenient, també es pot presentar una síntesi dels continguts per capítols.
Cal redactar el resum amb les pròpies paraules. Si es decideix reproduir expressions literals del text original, cal marcar-les amb cometes. El resum, a més de fidel a l'original, ha de ser un document autònom, això és: clar i coherent. Sha devitar lestil telegràfic i buscar un redactat cohesionat.
El resum té la funció de reflectir els continguts essencials de lobra ressenyada i la seva organització estructural. El resum s’ha de presentar sempre abans del comentari i clarament separat d’aquest.
|