Resposta
En efecte, només l’anàlisi dels elements que intervenen en la comunicació permet prendre decisions sobre la pertinència de la informació que ha d’incloure la ressenya.
Resposta
No és cert. Identificar el context en què s’inscriu la ressenya i analitzar les expectatives del lector proporciona pistes per seleccionar la informació.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
CARACTERÍSTIQUES DE LA RESSENYA EFICAÇ Una ressenya conté informació sobre diferents aspectes de lobra que comenta, relacionada amb la seva aparició, la trajectòria de lautor, el contingut, les novetats que incorpora respecte a la resta de bibliografia, l'organització del material, etc. Tots aquests elements temàtics són característics de la ressenya. La limitació despai obliga a no malgastar-lo amb paràgrafs inútils i, en conseqüència, a assegurar-se que es diu tot allò que cal dir. Un dels reptes que haurà de superar lautor és seleccionar la informació rellevant en relació amb el discurs que està construint. Que encerti en aquesta decisió dependrà sobretot de la rigorositat amb què analitzi els elements que intervenen en la situació comunicativa: propòsit de lautor, context i expectatives dels lectors. La seva capacitat discursiva es demostrarà en la seva habilitat per triar la informació rellevant en cada cas.
Si bé captar latenció del lector és el repte més important que han de superar les ressenyes destinades a làmbit periodístic, no passa el mateix amb les que selaboren en lacadèmic. Una ressenya acadèmica pot estar molt ben construïda sense que linterès hi tingui res a veure. No obstant això, leficàcia comunicativa de qualsevol text es basa també en la capacitat per interessar el lector. Aquest interès es desvetlla no només aportant informació rellevant, sinó també presentant-la de manera persuasiva. Actuen en aquest sentit la introducció delements de credibilitat —és a dir, referències a les fonts que avalen la informació—, la selecció dun llenguatge que permeti una lectura fluida i faciliti la comprensió i lús de recursos persuasius.
La ressenya és un text profundament vinculat a lactualitat, tant si lobra que comenta és una novetat editorial com si es tracta dun clàssic. En realitat, la majoria de les ressenyes que es publiquen a la premsa i a les revistes especialitzades tenen per funció informar sobre novetats editorials, que lautor haurà de valorar en la justa mesura i situar dins duna producció bibliogràfica àmplia. I per aconseguir-ho, són factors essencials el moment en què apareix lobra i el grau de controvèrsia que provoca. Tot i que la tirania del mercat editorial no afecta les ressenyes que elaboren els estudiants —poques vegades el text que hauran de llegir i analitzar és una novetat—, lactualitat també hi hauria de tenir un paper. Duna manera o una altra, sespera que lestudiant avaluï la vigència del text que comenta i estableixi linterès que pot tenir per a uns lectors actuals. Cada nova lectura, pel fet de produir-se en un moment històric diferent, proporciona un nou sentit al text, que caldrà captar i explicitar en el comentari.
Una ressenya no ha de ser una disquisició motivada pel llibre. En lespai limitat de la ressenya no hi caben excessives digressions. La informació rellevant que ha de contenir una ressenya està determinada per l’anàlisi de la situació comunicativa en què s’inscriu.
|