L’ELABORACIÓ DEL GUIÓ

Un bon guió constitueix un veritable mapa de ruta i disposar-ne és fonamental per aconseguir que l’exposició avanci en una direcció i no es quedi en un garbuix d’idees disperses i mal relacionades.

Un cop s’ha analitzat la situació seguint les orientacions que es donaven al bloc anterior (localització espacial i temporal de la intervenció, auditori a qui s’adreça i objectius), arriba el moment d’elaborar un guió o esquema que contingui els punts principals que es volen tractar, és a dir, el conjunt d’idees principals i secundàries ordenades i relacionades.

A més de proporcionar seguretat durant la intervenció, l’elaboració del guió serveix per identificar el fil conductor de l’exposició, localitzar buits, mancances o repeticions, fer èmfasi en els punts més importants i descartar les idees que tenen poca relació amb el fil conductor.

L’exposició oral d’un treball d’investigació ha d’incloure tot el que demostri que l’investigador ha assolit els objectius: les hipòtesis del treball, les idees centrals, els coneixements nous que s’han assolit i els punts que encara no s’han aclarit.

Tot i basar-se en el text escrit, el contingut de la versió oral és diferent: sol resumir el text escrit (informe, tesi, article científic, etc.), que el públic té l’oportunitat de llegir pel seu compte. Mentre que el text escrit proporciona tots els detalls metodològics perquè el procés es pugui reproduir, la presentació oral no ha de contenir totes les dades experimentals ni tampoc les referències bibliogràfiques, sinó que va directament al problema i al desenvolupament de la possible solució.

Per augmentar l’interès de l’audiència, el ponent pot considerar oportú no limitar-se a reproduir el que ja està escrit, sinó afegir-hi alguna cosa més, com ara les pròpies vivències durant el procés d’investigació, o desenvolupar les conclusions i projectar-les cap al futur. D’aquesta manera el públic receptor del discurs tindrà més elements per jutjar el treball. Cal procurar també preveure les objeccions que puguin fer els destinataris del discurs.

Només si se sap com s'ha de començar, per on s'ha de continuar i com s'ha d'acabar es podrà parlar amb coherència.

La redacció del guió ha de ser tan completa i acurada com la de qualsevol text escrit.

No