LES SIGLES

Una sigla és la representació del nom d’un organisme, entitat, publicació, procediment, etc., formada per les lletres inicials dels mots més importants d’una denominació.

Exemples
IEC (Institut d’Estudis Catalans), PIB (producte interior brut), RMN (ressonància magnètica nuclear)

Les sigles es formen amb la primera lletra de cada mot ple (substantius, adjectius, verbs i adverbis) de la denominació completa.

Exemples
NIF (número d’identificació fiscal), PAS (personal d’administració i serveis), PVP (preu de venda al públic)

En general s’escriuen amb majúscules, en lletra rodona, sense cap punt després de cada lletra, ni espais en blanc entre les lletres i sense accents gràfics. Quan s’utilitzen de manera plural no es modifiquen i el canvi de nombre es marca amb el determinant que les acompanya. Pel que fa al gènere, mantenen generalment el que té la denominació completa.

Exemples
les ONG (organitzacions no governamentals), quatre IES (institut d’ensenyament secundari), molts CAP (centre d’atenció primària)...
la LEC (la Llei d’enjudiciament civil), el DOGC (el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya)

Quan en un text es fa servir una sigla o un acrònim per primer cop, és recomanable escriure la designació desenvolupada i posar la sigla entre parèntesis. Després d’aquesta presentació ja es pot utilitzar la sigla a conveniència.

Una sigla és un terme format per la combinació de les inicials dels diferents mots
que componen la designació completa.

La sigles s’han d’escriure amb majúscules i sense punts ni espais entre les lletres.
No