CREACIÓ NEOLÒGICA: ELEMENTS BÀSICS

Els mecanismes per a la creació de neologismes en català es basen tant en recursos morfològics i semàntics com en recursos per a l’adaptació de manlleus. Aquests mecanismes, tot i que són particulars per a cada llengua, resulten similars entre llengües pròximes; en el cas del català, són comparables als d’altres llengües romàniques.

Per poder entendre millor com funcionen els mecanismes que permeten crear termes, convé fer una ullada, molt general, a la base estructural de les paraules en català. Dels elements bàsics que constitueixen formalment els mots, els més interessants en terminologia són els següents:

[1] arrel (o lexema o radical), element lèxic fonamental, que dóna el sentit genèric a una paraula, perquè és la unitat mínima de significat i no es pot descompondre en altres unitats menors.

Exemples
gas, peix, fill, consell, vent, oper(ar)...

El més freqüent és que l’arrel vagi acompanyada d’altres elements, els morfemes flexionals, que indiquen el gènere, el nombre, la persona o el temps.

Exemples
gat - gata - gats - gates, taula - taules, pas - passos, pes - peses - pesàvem - pesarien

[2] prefix, element que s’adjunta al davant d’una arrel i actua modificant el significat de la paraula resultant.

Exemples
pre-: prepotència, preoperatori; ex-: extreure, expulsió; dis-: disgustar, disfunció...

[3] sufix, element que s’adjunta al darrere d’una arrel i actua modificant el significat i generalment la categoria gramatical de la paraula resultant.

Exemples
-isme: darwinisme, dirigisme; -ista: especialista, ciclista; -ós: gasós, ventós...

A més a més, en el llenguatge especialitzat juguen un paper molt important els radicals clàssics, grecs o llatins. Aquests elements funcionen com a prefixos o sufixos, encara que d’una manera especial, perquè de fet són antigues arrels de llengües clàssiques. Per això han conservat el seu significat i l’aporten al terme resultant quan intervenen en la formació de compostos.

Exemples
Prefixos: eritro-: eritròcit; gastro-: gastrostoma, gastrointestinal; leuco-: leucòcit; micro-: microeconomia, microscopi; neuro-: neuropatologia, neurocirurgiana...

Sufixos: -fil: hidròfil, antropòfil; -fob: hidròfob, claustrofòbia; -mància: quiromància, -logia: geologia, filologia...

Prefixos i sufixos: morfo-: morfogènesi i –morf: polimorf, amorf; metro-: metrologia i –metre: perímetre, termòmetre...

Conèixer i identificar els elements bàsics dels termes permet entendre millor els
mecanismes de creació neològica.

Un radical clàssic actua com una arrel quan intervé en la formació de termes compostos?
No