Resposta
Dacord. Tot i això shaurà de vigilar que la informació sigui concreta i que si cal es pugui fragmentar i distribuir en textos més curts a més doferir les màximes facilitats visuals a lusuari per a la ràpida consulta del text.
Resposta
Compte. La màxima quantitat dinformació de vegades comporta la màxima desorientació. Massa paraules enllaçades o textos molt difícils de visualitzar per la lletra o labsència de guies visuals fan que els usuaris desisteixin.
![]() |
||
|
![]() |
|
|||||
CONSTRUÏM EL TEXT WEB: ORGANITZEM LA INFORMACIÓ El text no és la part més agraïda duna pàgina web. Primer, perquè lusuari ha de fer lesforç de llegir tot allò que veu a la pantalla, cosa que cansa la vista i és poc avinent. Després, perquè és la part més coneguda de tot aquest món digital: un text sempre és text i en el camp de la multimèdia hi ha aspectes més atractius com són, per exemple, les imatges o el so. Malgrat això, però, cal tenir present que el text és un element cabdal de la pàgina web: sovint hi ha webs on es dóna molt poca importància o fins i tot nul·la al text que hi ha i això és descuidar una part important dels elements que confegeixen el conjunt duna pàgina web.
A continuació es donen una sèrie de recomanacions de redacció textual per poder escriure webs amb eficàcia. [1] Concretar els objectius. Shaurà de plantejar els objectius dels textos que shan de llegir per pantalla. Quin paper té la informació textual de la pàgina web i què es vol aconseguir amb aquests textos: informar, persuadir, relatar, etc.
[2] Reduir lextensió textual. Si es parteix duna informació que prové duna font impresa és recomanable reduir a la meitat el text, ja que la lectura per pantalla és feixuga i lenta. Es recomana treballar amb frases breus, fer paràgrafs curts i convertir la informació possible en taules o gràfics (tot allò que siguin dades, quantitats o comparatives són materials que es recomana que es presentin en aquest format, a part de la redacció del text).
[3] Facilitar la lectura del text, fer que sigui fàcil de consultar, amb títols significatius i resums. Un text visualment còmode assegura laccessibilitat per a lusuari. Si cal, es poden destacar paraules que tinguin una rellevància important dins del text (sense abusar-ne, però) i llistar la informació que es pugui perquè lusuari pugui llegir amb rapidesa i triar allò que linteressi.
[4] Fer els enllaços transparents, és a dir, que senllaci una paraula, sintagma o frase que tingui un significat per a qui la llegeix i que informi del lloc on va a parar. Un altre punt important és conservar el seu aspecte: color blau i subratllat, ja que és una convenció que indica que la paraula o frase és sensible i que shi pot fer un clic de ratolí per passar a una altra informació. Finalment, oferir enllaços interns i externs reforça la credibilitat de les pàgines web.
La recomanació general és elaborar els textos per a la web en forma de piràmide invertida, fet que implica estructurar la informació de més a menys, és a dir, dallò més important al que es considera menys important. El text és part important en la redacció de pàgines web i és lelement més conegut per tots els usuaris. Els textos a la web han de ser concrets, sintètics i fàcils de consultar. Un bon text per a la web és aquell que proporciona la màxima informació possible?
|