ESTRUCTURES PER AL WEB. L’ESQUEMA EN RELACIÓ AMB ELS CONTINGUTS

Una bona manera de començar a organitzar una pàgina web és planificar-la de forma esquemàtica; si cal, amb llapis sobre paper. Això proporciona una bona guia visual genèrica per determinar quin tipus estructural convé triar i per fer els retocs que calgui abans de passar a elaborar la pàgina web definitivament. La tria d’una estructura web o d’una altra dependrà sobretot dels continguts i els objectius que l’autor de la pàgina s’hagi fixat. Per tant, s’haurà de valorar, sobretot, de quina informació es disposa i de quina manera s’organitzarà millor per a la seva consulta posterior.

Existeixen quatre tipus d’estructura que permeten organitzar la informació: la jeràrquica, la lineal, la mixta i la de xarxa.

L’estructura jeràrquica és similar a l’estructura d’arbre. Es reparteix la informació per nivells d’importància, i de més a menys.

L’estructura lineal, tal com indica el nom, segueix un fil, una línia: les pàgines estan distribuïdes seguidament (és similar a l’acció de passar les pàgines d’un llibre).

Entre una estructura i una altra encara se’n pot definir una tercera, combinada entre l’estructura jeràrquica i la lineal. És l’estructura mixta, que presenta els continguts distribuïts en una estructura que sembla jeràrquica al principi però que en els nivells inferiors la distribució de les pàgines es pot fer de manera lineal.

El darrer tipus és l’estructura de xarxa. Aquest tipus de distribució de les pàgines pot ser molt desorientadora si no es planifica amb molta claredat i sense deixar cap de les ajudes visuals que s’han d’oferir a l’usuari. En principi aquesta distribució és la més lliure i no hi ha un ordre establert que obligui a muntar les pàgines d’una manera o d’una altra. Ara bé, aquest tipus d’estructura de xarxa ofereix tots els avantatges del web, ja que és la més simultània de totes i la que s’adiu millor a la naturalesa del web. Tanmateix, cal dir que també és una estructura poc habitual, potser per la dificultat de composició que suposa.

Per tant, la majoria de vegades la tria de l’estructura mixta assegura un esquema molt eficaç per a la redacció d’una pàgina web. Si la informació principal es concentra en un tronc primer, un menú inicial, que s’ordena jeràrquicament, la resta d’informació haurà de quedar distribuïda a l’interior, altre cop jeràrquicament si cal, o de forma lineal si el caràcter de la informació ho demana.

A les pàgines web l’èxit rau en un bon esquema per desenvolupar-hi els continguts, una estuctura simple i el màxim de clara per a l’usuari.


L’arquitectura més habitual d’una estructura hipertextual prové sovint dels documents que més coneix l’usuari, que són els documents en format paper.
No