DESPRÉS DE L’EXAMEN

Normalment, després de l’examen és el moment en què l’alumne valora com li ha anat i s’imagina la nota que pot arribar a treure en aquella prova. Aquesta reflexió resulta inevitable; és recomanable, però, fer un altre tipus d’autoreflexió sobre la capacitat i habilitat que ha tingut de mostrar l’aprenentatge que ha adquirit en aquella assignatura. Per fer aquesta autoreflexió cal considerar els objectius que s’havien plantejat a l’inici d’aquella assignatura i els que l’estudiant creu que ha assolit.

El moment posterior a l’examen també és un moment important; si no s’ha fet anteriorment, és el moment d’assabentar-se com, quan i de quina manera es publicaran les notes. Un cop es conegui el resultat de la prova, és convenient valorar la necessitat de revisar l’examen (tant si la nota que s’ha tret coincideix amb la nota que un s’imaginava, com si no); en cas que es cregui necessari, es recomana preveure quan serà la revisió per tal de poder preparar els aspectes que es consideren interessants intercanviar i parlar amb l’avaluador.

És important, doncs, un cop s’ha sortit de l’examen, fer una autovaloració de com ha anat la prova. En aquest sentit es poden tenir en compte diferents criteris: per una banda, el temps d’estudi que se li ha dedicat a l’assignatura; en segon terme, cal valorar en quin grau l’estudiant ha posat de manifest els coneixements que s’han obtingut d’aquella matèria; i, en darrer lloc, valorar si s’han assolit els objectius d’aprenentatge de l’assignatura.

I després de l’examen, què s’aprèn? El període de temps posterior a una prova d’avaluació escrita té molt de valor per dos motius. El primer perquè aquest temps dóna l’oportunitat de comprovar el grau d’encert de les respostes que s’han escrit a l’examen, fet que portarà a una primera valoració dels resultats. El segon motiu es relaciona amb la possibilitat de consolidar els continguts que han sortit a l’examen. D’aquesta manera, es pot comparar el que s’ha escrit en la prova amb el que està escrit als diferents materials de referència (apunts, llibres, etc.). Aquesta contrastació col·labora a consolidar d’una manera fiable els aprenentatges.

Què s’ha de fer, doncs, després d’acabar un examen? A banda del merescut descans, si es vol treure el màxim partit de la prova que s’ha resolt es pot comentar i, millor encara, discutir amb els companys les respostes de les preguntes que ressalten pel seu rol en l’examen, sigui perquè han estat complexes o de redacció ambigua o, simplement, perquè no s’està segur de la pròpia resolució o d’haver entès la pregunta en la seva totalitat. Davant el dubte cal consultar i compartir amb d’altres estudiants que han passat per la mateixa experiència quina ha estat la seva interpretació i orientació de la prova. Això també pot ajudar a definir possibles incoherències en les demandes que poden ser traslladades al professor i tingudes en compte a l’hora de corregir i puntuar.

En arribar a casa, es pot consultar el material d’origen on es poden trobar les respostes correctes de cada una de les preguntes. En concret, es pot identificar el tema de la pregunta particular i concretar la qüestió específica que s’ha fet, intentant ser tan acurat en la delimitació de la pregunta com sigui possible.

El moment posterior a l’examen és un moment també important en dos sentits: per una banda permet a l’estudiant comparar les seves respostes amb les d’altres companys i companyes així com contrastar-les amb els apunts i materials de classe. Per una altra banda és el moment de valorar si vol revisar la prova, i en cas afirmatiu, haurà de preparar-se aquest procés de revisió.

Els estudiants de Matemàtiques surten de l’examen de Lògica. Alguns estudiants coincideixen en els resultats dels problemes plantejats a l’examen, però d’altres estudiants han obtingut resultats ben diferents. Aquests darrers, possiblement, hagin comès algun error en l’examen. Suposeu que sou un d’aquests estudiants (amb resultats diferents a la resta de companys) i que en sortir de l’examen decidiu no mirar els apunts per no posar-vos nerviosos i evitar, així, el maldecap que suposa assumir que heu comès algun error a l’examen. Creieu que aquesta actuació és correcta?
No