COM AFRONTAR L’ENTREVISTA DE FEINA

En termes generals, es pot dir que hi ha tres aspectes clau a considerar per afrontar una entrevista de feina de manera estratègica: preparació, participació i avaluació.

La preparació ja s’ha de posar de manifest en el primer contacte: la cita. Normalment, les empreses truquen per telèfon al número que consta al currículum. El candidat ha de ser fàcil de localitzar en tot moment o, si més no, s’ha d’assegurar que la persona que li agafarà els encàrrecs ho farà correctament.

D’altra banda, a partir del moment que s’ha concertat una entrevista, cal dedicar temps a conèixer tan bé com sigui possible l’empresa que ha encarregat la selecció: nom, sector d’activitat, pàgina web, valors que té, què fa, com és la seva imatge, etc.

Finalment, s’ha d’intentar arribar a l’entrevista en el millor estat anímic possible: motivat i relaxat. No hi ha fórmules màgiques, però pot ser útil seguir algunes recomanacions:

- deixar-se preparada la roba abans d’anar a dormir
- descansar 7 o 8 hores la nit anterior
- aixecar-se amb temps
- escoltar música relaxant, unes hores abans
- no menjar en excés
- ubicar perfectament el lloc de l’entrevista i decidir amb antelació el mitjà de transport que s’utilitzarà
- reflexionar sobre les motivacions personals i característiques professionals

Pel que fa a la participació en l’entrevista, hi ha dues reflexions que poden ajudar a no estar únicament pendent de trobar respostes correctes a cada pregunta: l’interès és mutu i moltes decisions són subjectives.

En primer lloc, és l’entrevistador qui ha citat el candidat perquè hi ha indicis que li fan pensar que pot adaptar-se al lloc de treball; aquest interès del seleccionador es manté mentre el candidat va coincidint amb el perfil ideal que s’ha creat per al lloc de treball. D’altra banda, l’entrevistat també pot mostrar el seu interès formulant algunes preguntes sobre la feina, en els moments adequats.

En segon lloc, la selecció de personal no és una ciència exacta: en molts casos, la subjectivitat i la intuïció dels seleccionadors tenen un paper clau a l’hora de prendre les decisions. En aquesta realitat, el candidat ha de posar-li fàcils les coses a l’entrevistador: transmetre-li una imatge clara de la seva persona i aconseguir transmetre un nivell alt de motivació per la feina.

Finalment, l’avaluació és el tercer element clau a l’hora d’afrontar les entrevistes de feina, però sovint es deixa de banda. És normal desanimar-se quan no se supera una entrevista i, fins i tot, culpabilitzar l’empresa o voler-se’n oblidar. No obstant això, cal fer un mínim de seguiment de totes les entrevistes i anar recollint aquelles dades de les quals es pugui aprendre:

- la pròpia actuació durant el procés de selecció
- els objectius assolits i els no assolits: estudiar-ne els motius
- la persona que finalment va cobrir la plaça
- altres ofertes de la mateixa empresa en les quals pugui encaixar el nostre perfil

Si s’accepta que cada entrevista és un aprenentatge per a les posteriors, cal prendre nota dels esdeveniments més importants i arxivar d’alguna manera (bloc de notes, expedients, arxius de text, bases de dades, arxius de veu...) les dades més rellevants. Altrament, cada entrevista comença de zero.

Com passa en qualsevol reunió de treball, gran part de l’èxit d’una entrevista de feina rau en la preparació que se’n fa i en la capacitat d’avaluar els resultats obtinguts i aprofitar-los per millorar.

El més important per afrontar una entrevista de feina és preparar-se, conèixer l’empresa tan bé com sigui possible i no deixar-se trepitjar.
No