A continuació es mostren dos textos. El primer argumenta en defensa d’una hipotètica reforma que vol emprendre un govern, contra el parer dels grups sindicals. L’estructura del text (independentment de la força relativa dels arguments que hi apareixen) respon a les cinc parts tradicionals que s’han descrit.

Una iniciativa contra la inèrcia

[1. Introducció]

Després de gairebé un any d’un relatiu oblit respecte a aquesta qüestió, el Govern actual està incidint en els temes socials amb uns plantejaments molt seriosos.

[2. Exposició del cas]

El Govern ha presentat recentment als agents socials i a la societat en general un esborrany polèmic amb l’objectiu de la reforma de la prestació per desocupació, que vol acabar amb els abusos que s’hi produeixen.

[3. Exposició de la conclusió i els arguments de la part contrària, i crítica]

Els sindicats s’han oposat a aquesta reforma. Afirmen que volen una "millora" de les prestacions per desocupació, que consisteixi en un augment del subsidi que cobren els desocupats, i que no és necessària tota una reforma. Els sindicats argumenten que la Seguretat Social té un superàvit de 3.000 milions d’euros. Segons els informes dels experts del Ministeri de Treball, però, aquesta quantitat es reduiria a 1.000 milions d’euros i no es podria destinar, a més, a augmentar els subsidis, ja que es tractaria d’un superàvit conjuntural i que no es podria mantenir en un futur.

La reforma preveu aspectes molt negatius, segons els sindicats, com que en els casos d’acomiadament improcedent el treballador no comenci a cobrar fins que hi hagi una sentència ferma en el cas. La decisió del Govern, però, sembla encertada, ja que en els casos en què es resol la procedència de l’acomiadament no caldrà recuperar el salari avançat a la persona interessada, fet que és realment dificultós de gestionar per a l’administració (només es recobra un 50 % dels salaris avançats en aquests casos).

[4. Exposició dels arguments que confirmen les posicions pròpies i fonamenten la conclusió personal]

El nostre punt de vista, precisament, és el contrari del dels que posen bastons a les rodes de la reforma. Aquesta modificació en la prestació per desocupació prevista pel Govern serà molt positiva perquè representarà racionalitzar les despeses de l’Estat destinades a la protecció per desocupació i permetrà acabar amb la situació irregular de persones que en realitat no esperen trobar feina mentre reben el subsidi, sinó que s’aprofiten de les ajudes de l’Estat. I, de retruc, atendre millor els aturats que ho són realment, o no poden deixar de ser-ho fàcilment.

Aquesta racionalització és necessària perquè es donen situacions poc acceptables com a ) que moltes persones rebutgin feines que podrien fer, o b ) que moltes persones rebutgin processos de formació que els anirien bé per trobar feina. El Govern considera que aquests fets s’haurien d’evitar, i que si es produïssin més insercions laborals es podria atendre amb més recursos els aturats reals. Les experiències similars de les reformes d’Itàlia i Grècia abonen l’opció presa per l’Executiu.

[5. Conclusió]

Per tant, sembla que els avantatges i les virtuts d’aquesta reforma són superiors, si més no, als possibles desavantatges. Enhorabona, doncs, al Govern perquè s’ha proposat acabar amb una inèrcia que fa que actualment hi hagi molts més aturats que no hi hauria d’haver.

El segon text, en francès, argumenta sobre la influència de la televisió en la població. El text aporta inicialment els arguments per demostrar que la televisió és beneficiosa, però acaba amb la conclusió que en realitat actualment no ho és. La construcció del text és impecable. Les parts, en aquest cas, són una introducció, l’exposició dels arguments i la conclusió que se superaran i l’exposició dels arguments i la conclusió del text, amb una conclusió final.

Est-ce que la télévision a une bonne ou une mauvaise influence sur la société?

[1. Introducció]

On peut se demander si, avant l’ère de la télévision, la vie a vraiment existé. De nos jours il est presque impossible de l’imaginer tant la télévision domine depuis trente ans la culture nord-américaine et européenne. Il faut se demander cependant si cette influence immense est pour le bien ou pour le mal.

[2. Exposició dels arguments i la conclusió contraris als que es defensaran finalment.]

Il ne fait aucun doute que les jeunes d’aujourd’hui sont très au courant du monde. Grâce à la télévision ils peuvent s’informer des pays étrangers, de la science, des beaux arts. Il existe en outre des émissions sur n’importe quel sujet, faites spécialement pour l’écolier, l’universitaire, ou pour les simples amateurs. On peut s’éduquer sans sortir de son fauteuil, ce qui est très important pour beaucoup de monde.

Pour les vieillards et pour les invalides le poste de télévision peut être vraiment leur meilleur ami. Tout un défilé d’émissions éducatives et amusantes leur illumine la vie. Beaucoup d’entre eux, plus ou moins abandonnés par ceux qu’ils aiment, attendent avec impatience l’apparition de leurs personnages préférés, ceux qu’ils appellent leur famille.

Et ce n’est pas seulement les moins actifs qui comptent sur la télévision pour les distraire. Pour la jeune famille un appareil de télévision est un investissement dans les spectacles bon marché. Sans acheter de billets, sans payer une gardienne pour les enfants, sans utiliser l’auto, ils peuvent regarder une pièce de théâtre, un film nouveau ou un match de football professionnel.

[Frase de transició de les parts 2-3]

Il semble alors que la télévision soit vraiment une bénédiction pour la société moderne. Elle lui apporte tant de conforts, d’information et de plaisir. Et pourtant on ne peut pas ignorer son côté néfaste.

[3. Exposició dels arguments que confirmen les posicions pròpies i fonamenten la conclusió personal]

En premier lieu on sait que la télévision n’existe pas dans un but philanthropique. Les programmes sont prévus non pour le plaisir des spectateurs mais pour vendre les articles dans les annonces. Pour les vendre de façon efficace, il faut insérer les annonces dans des programmes populaires. Les maisons de publicité font de grands efforts pour découvrir les préférences des spectateurs et d’après les statisti-ques, le public aime surtout les poursuites en auto, la violence et le sexe. De telles émissions sont donc répandues aux heures où le plus grand nombre de personnes, adultes et enfants, se trouvent assis devant la télévision. Il est effrayant de penser au grand nombre d’enfants qui trouvent normaux les principes anti-sociaux qu’ils regardent sur l’écran de télévision.

Il est aussi moins cher de produire ces émissions violentes et populaires que de produire des programmes plus sérieux. Dans le climat économique actuel, il devient de plus en plus courant d’abandonner les émissions d’un intérêt plus spécialisé. Ainsi, l’on peut parcourir tous les canaux sans trouver la moindre variété dans les programmes. La télévision en somme est comme une drogue. On ne cesse pas de la regarder ni de s’en servir pour empêcher les enfants de déranger leurs parents. Finie la conversation le soir entre parents et enfants; la télévision les appelle avec ses spectacles passionnants et ses annonces séduisantes.

Et les annonces, la raison d’être de la télévision, ne sont pas seulement une interruption désagréable mais elles donnent aussi une vie déformée de la société. Dans le monde des annonces tout le monde est beau, bien habillé et riche. Le mari, qui sent toujours bon, même le matin, emprunte de l’argent à la banque pour acheter une maison spacieuse (et propre!) dans laquelle il retrouve chaque soir un évier brillant, des assiettes reluisantes, une femme contente et ses enfants, deux, intelligents et bien élevés qui n’ont besoin pour retrouver le bonheur que d’un rouleau de tissu doux et trois petits cachets roses et bleus. Nous autres, attrapés dans la vie réelle, devenons mécontents de notre sort et achetons en hâte les produits offerts afin d’entrer dans ce monde imaginaire et merveilleux. On sait bien que des gens gagnent leur vie à forger des annonces pour nous déjouer, mais comme un cobaye dans une cage on reste assis devant le poste, leur permettant de réussir.

[4. Conclusió]

Il apparaît, alors, que la télévision, en dépit de tous ses avantages potentiels devient un outil très dangereux dans le monde aujourd’hui. Comme l’énergie nucléaire, on peut l’utiliser pour le bien ou pour le mal. Comme nous n’avons pas choisi en tant que société de faire travailler la télévision pour le bien de tout le monde, elle n’existe que pour vendre les objets décrits dans les annonces, tout enveloppés d’émissions néfastes.

MURRAY, R.